
Ontslagdreiging wat te doen
On July 7, 2020 by Tim BakkerOntslagdreiging wat te doen?! Het komt regelmatig voor dat werknemers het gevoel hebben dat er iets niet helemaal goed gaat op het werk en soms zelfs, dat het lijkt op dreigend ontslag. Wellicht is dat ook in uw geval zo. Als werknemer weet u vaak niet wat u dan moet doen. Moet u uzelf ziek melden? Is het verstandig om te reageren naar aanleiding van uw vermoedens? Kunt u het best zelf in de aanval gaan tegen het dreigend ontslag?
Wij zullen deze onderwerpen hierna bekijken. We bekijken wanneer er zoal sprake is van dreigend ontslag, wat u daartegen kunt doen, wat u vooral niet moet doen en hoe u het best uit een dergelijke situatie komt als u daadwerkelijk ontslag krijgt.
Ontslagdreiging wat te doen; Emoties dreigend ontslag
Naast angst voor het wegvallen van je inkomen zijn er vaak ook gevoelens van miskenning van jouw inzet en inspanning. Dreigend ontslag voelt als een motie van wantrouwen tegen jouw manier van werken. Veel mensen voelen zich aangevallen als persoon. Dit gaat je niet in de koude kleren zitten en geeft veel onrust, vooral emotionele onrust. Hierdoor kan je je erg kwetsbaar voelen en misschien ook heftiger reageren dan anders. Je kan er zelfs ziek door worden.
Heb je het gevoel dat er ontslag aan zit te komen en wil je je hier alvast op voorbereiden, dan kun je op onze site een heleboel informatie vinden. Toch kun je bij dreigend ontslag zelf eigenlijk nog niet echt iets doen. Het is en blijft de werkgever die de eerste stap moeten zetten. Ben je de sfeer en de onzekerheid zat en lijdt je gezondheid eronder, dan zou je mondeling eens een balletje kunnen opgooien bij de werkgever. In de trant van “Ik heb het idee dat jullie van mij af willen. Als dat zo is mogen jullie bij wel een voorstel doen, dan zal ik daar over nadenken”. Op deze manier kun je zelf het ontslag aankaarten zonder meteen verwijtbaar te zijn of ontslag te nemen.
Ontslagdreiging wat te doen; Hoe kan het herkend worden?
Dreigend ontslag om niet-bedrijfseconomische redenen kan onder meer worden herkend aan:
- U krijgt zonder goede reden een slechte beoordeling of een verbeterplan.
- U krijgt onrealistische targets opgelegd, waardoor u moet falen.
- Uw werkgever haalt belangrijke taken bij u weg en legt die bij collega’s neer, of u wordt niet meer betrokken bij belangrijke overleggen.
- Uw werkgever heeft u al meerdere malen gevraagd of u ‘wel op uw plek zit’ en of u ‘niet eens iets anders zou willen?’
- Uw werkgever beschuldigt u onterecht van allerhande misdragingen (en u bent wellicht al geschorst of op non-actief gesteld).
- Er is een conflict over de uitvoering van werkzaamheden ontstaan tussen u en uw werkgever.
Leave a Reply